Polskie tradycje: Wielka Sobota

Wielka Sobota jest niezwykle bogata w obrzędy, jednak nie ma wątpliwości, że najpopularniejsze jest święcenie pokarmów w koszyku.  Wiadomo – przez epidemię i nam się nieco ten obrzęd zmienia, jednak… warto wiedzieć, że kiedyś było zupełnie inaczej! 
 
Lata temu ksiądz objeżdżał dworki, domy, chaty, by poświęcić całe, zastawione stoły! Dopiero pod koniec XVIII wieku wydano decyzję, że błogosławieństwo pokarmów powinno jednak odbywać się w kościele. 
 
Przez przekonanie, że w Niedzielę Wielkanocną nie powinno się jeść nic, co nie było poświęcone, a w świątecznych spotkaniach brało udział bardzo dużo osób, zaniesienie przygotowanych pokarmów do poświęcenia w kościele było prawdziwym wyzwaniem.
 
Od XX wieku zaczęto traktować ów zwyczaj bardziej symbolicznie – w koszyku znajdowała się „reprezentacja” pokarmów: jajka, chleb, wędliny, chrzan, sól, masło, babka. A wy co wkładacie jeszcze do koszyczka? 
 
Opracowano na podstawie informacji zawartych na stronie Ministerstwa Kultury, Dziedzictwa Narodowego i Sportu.